Jei reikėtų išskirti šalį, kurioje daugiausia įvairovės, Indija tikrai užimtų pirmą vietą. Tai valstybė, sujungianti skirtingas kultūras, religijas ir papročius. Tačiau net ir tokią įvairią ir kontrastingą šalį vienija jos gastronomija. Aštri, spalvinga, aromatinga ir tokia pat įvairiapusė kaip ir pati Indija – šalies virtuvė nepalieka abejingų.
Kelionės į Indiją leis išbandyti visus šalies skonius ir atrasti ją per valgį. Šiame straipsnyje Travel Planet kelionių ekspertai dalinasi Indijos virtuvės tradicijomis ir patiekalais, kuriuos būtina išbandyti pietinėje ir šiaurinėje šalies dalyse.
Šiaurės Indijos virtuvė
Šiaurės Indija išsiskiria kultūrų mišiniu ir užsienio tautų įtaka. Šiaurės Indijoje yra ir sostinė Delis, ir Himalajų kalnai, teka Ganga upė bei stovi žymūs istoriniai paminklai kaip Tadž Mahalas Agroje ir Aukso šventykla Amritsare.
Viena ryškiausių Šiaurės Indijos savybių yra jos maistas ir virtuvės subtilybės. Jai daug įtakos daro krašte vyraujančios religijos. Hinduistų bendruomenė daugiausiai valgo vegetarišką maistą. Tačiau krašte taip pat yra plačiai išplitęs islamas, jo įtaką atskleidžia mogolų virtuvė (nemaišykite mogolų su mongolais – mogilai buvo senosios Indijos valdovai, šachai, nors ir kilę iš Timūro ir Čingischano giminės). Mogolų virtuvė pasižymi riebiais, aromatingais mėsos ir kario patiekalais.
Krašte populiarios įvairios duonelės kaip naan, roti ir parata. Daugelis vegetariškų ir mėsos kario troškinių taip pat yra kilę iš Šiaurės Indijos. Keli populiariausi Šiaurės Indijos patiekalai, kuriuos rekomenduoja išbandyti Travel Planet kelionių ekspertai yra birijani, kebabai, korma, nihari, dal makhani ir palak panyras.
Ką paragauti Delyje?
Indijos kelionės nebūtų užskaitytos, jei neapsilankytumėte Indijos sostinėje Delyje, dar laikomu šalies gastronomijos centru. Mieste būtina paragauti vietiniuose turguose čia pat gaminamo gatvės maisto.
Populiarūs Delio patiekalai:
- Sviestinė vištiena;
- Daržovėmis ar mėsa įdarytos duonelės;
- Chole bhature avinžirnių troškinys, valgomas su pūsta duona;
- Kebabai;
- Dilli ki nihari – lėtai virtas jautienos troškinys.
Ką paragauti Agros mieste?
Agra yra svarbus religinis ir kultūrinis miestas, kuriame stovi garsusis Tadž Mahalas. Miesto gastronomija garsėja desertais ir saldžiais užkandžiais. Kol laukiate eilėje prie Tadž Mahalo, išbandykite:
- Petha saldainių, gaminamų iš moliūgo;
- Dalmoth lęšių ir riešutų užkandžio;
- Agra ka paan deserto;
- Birijani ryžių;
- Korma troškinio, įkvėpto mogolų kultūros.
Ką paragauti Varanasyje?
Varanasis yra vienas žymiausių induizmo taškų. Mieste teka garsioji Ganga upė, todėl tai svarbi religinė ir kultūrinė Šiaurės Indijos dalis.
Čia lankydamiesi, turėtumėte paragauti:
- Thandai pieno gėrimo su riešutais;
- Litti chokha kviečių rutuliukų su grūstomis daržovėmis;
- Banarasi lassi jogurtinio gėrimo;
- O drasiausi gali pabandyti taip vietinių mėgstamą Banarasi paan – betelinio pipiro lapų “kramtuką”, jiems atstojantį cigaretes, tabaką ar alkoholį ir kramtančiojo burnoje išskiriančio raudonas seiles.