Londonas laikomas brangiu miestu keliautojams aplankyti. Jis vadinamas mados sostine ir turi parduotuves įvairiausių skonių – tiek ieškantiems prabangių prekės ženklų, tiek besidominčių senienomis. Apgyvendinimas irgi brangus – net kuklūs viešbučio kambariai, palyginti su kitais Europos miestais, kainuoja nemažai. Alternatyvos, pavyzdžiui, Airbnb, gali pasiūlyti geresnę kainą, tačiau irgi ne itin pigiai. Be to, lankytinos vietos, tokios kaip Londono bokštas ar Vestminsterio abatija, turi milžiniškus įėjimo mokesčius. Vakarienės restoranuose ir pubuose centrinėje Londono dalyje taip pat smarkiai apkrauna piniginę. Net išsineštinis maistas, kavinės ar maisto parduotuvės, palyginus su kitomis šalimis, čia turi išpūstas kainas. Tačiau kruopščiai planuojant – apsistojant ne centre, iš anksto internetu užsakant lankomų vietų bilietus, ribojant restoranų lankymą ir naudojantis viešuoju transportu – galima sumažinti išlaidas. Vis dėlto Londonas išlieka vienas brangiausių pasaulio miestų keliautojui biudžetui.
Jei keliaujate taupiai, svarbus prieinamas transportas. Patariama palyginti skrydžių kainas keliose oro bendrovėse, kad rastumėte geriausią pasiūlymą. Visada gerai iš anksto užsisakyti bilietai į Londoną iš Kauno ir pasinaudoti kainų perspėjimais.
Naudokitės metro
Kad sumažintumėte išlaidas ir nereikėtų kaskart pirkti popierinių bilietų, rekomenduojama įsigyti Oyster kortelę. Su ja galite tiesiog paliesti skaitytuvą įeidami ir išeidami iš stoties – sistema apskaičiuos pigiausią kainą ir nurašys ją iš kortelės sąskaitos. Didžiausias Oyster kortelės privalumas – ji turi kasdieninį ir savaitinį kainų „lubų” mechanizmą. Nepriklausomai nuo to, kiek kartų važiuosite, per dieną ar savaitę sumokėsite ne daugiau nei nustatyta suma. Panašiai veikia ir bekontakčio atsiskaitymo kreditinės kortelės bei išmanieji telefonai. Irgi galioja kainų „lubos”, todėl tai dar vienas patogus būdas keliautojui. Tačiau geriausia naudoti tą patį mokėjimo būdą visoms kelionėms, o ne maišyti Oyster su bekontakčiu. Vienkartiniai popieriniai bilietai perkami stoties automatuose, jie dažniausiai išeina brangesni nei Oyster kortele arba bekontakčiu nustatytos kainų „lubos”. Kainos skiriasi priklausomai nuo zonų ir laiko, o piko valandomis 1 zonoje su Oyster arba bekontakčiu pasiekiamas 7 svarų per dieną limitas. Su popieriniu bilietu – 6,40 svaro.
Lankykite muziejus nemokamomis dienomis
Daugelis Londono muziejų tam tikromis dienomis ar valandomis siūlo nemokamą įėjimą. Tuomet galima nemokamai grožėtis pasaulinio lygio eksponatais. British Museum nuolat nemokamas, išskyrus specialias parodas. Nacionalinė galerija taip pat nemokama, jei tik ne specialios parodos. Gamtos istorijos ir mokslo muziejuose įėjimas nemokamas nuo 15 val. Viktorijos ir Alberto muziejus nemokamas kasdien 10-17:30 val. Britų bibliotekoje yra nuolatinė nemokama ekspozicija, užsiregistravus vieną kartą.
Apsilankykite Borough turguje
Borough turgus – vienas seniausių ir didžiausių maisto turgų Londone, veikiantis jau daugiau nei 1000 metų nuo XI a. Jis yra netoli pietinio Londono tilto galo. Šis populiarus delikatesų turgus vyksta trečiadieniais-šeštadieniais. Turgavimo dienomis aplinkinės gatvės uždaromos transportui. Čia prekiauja daugiau nei 100 pardavėjų, siūlančių vaisius, kepinius, sūrius, mėsas ir kitus produktus. Būtinai paragaukite vietinių britų patiekalų – austrių, škotiškų kiaušinių, Melton Mowbray kiaulienos pyragaičių. Taip pat galite nusipirkti karšto maisto iš įvairių virtuvių ir pasivaišinti bendrose lauko staluose, grožintis turgumi. Tai ir skaniau, ir pigiau.
Išgerkite popietinės arbatos
Popietinė arbata – senolių tradicija Londone, paprastai geriama kasdien 15–17 val. Klasikiniai juodosios arbatos variantai: angliška pusryčių, erl grėjus, darželingas, asam. Ją galima saldinti pienu ir cukrumi pagal skonį. Šis užkandis paprastai sudarytas iš smulkių sumuštinių, skrebučių su sviestiniu kremu ir džemais, smulkių pyragaičių bei pyragų. Viskam pritaria puodelis karštos arbatos. Maisto prekių parduotuvės Fortnum and Mason arba Harrods taip pat siūlo autentišką popietinės arbatos patirtį tikrai britiškoje universalinės parduotuvės aplinkoje. Fortnum and Mason arbata verdama nuo 1707 m., tad būtinai paragaukite jų firminio mišinio. Rekomenduojama iš anksto rezervuoti stalą, ypač savaitgaliais. Pigesnių pasiūlymų galima rasti tokiose svetainėse kaip Groupon.
Ragaukite tradicinį britišką maistą
Londono restoranų meniu galima rasti tokių patiekalų kaip žuvis su skrudintomis bulvytėmis, dešrelės su trintomis bulvėmis ir aviziniu padažu, avienos pyragas. Jie gaminami ir tiekiami pubuose, tad kainos palankesnės. Tradicinės žuvienės su skrudintomis bulvytėmis – traškiai kepta žuvis ir storos skrudintos bulvių skiltelės – galima paragauti specializuotuose restoranuose kaip Poppies arba The Fryer’s Delight. Pubuose mėgstamas patiekalas yra dešrelės su trintomis bulvėmis, užpiltos svogūnų padažu. Dar vienas pubų klasikas – sekmadieninis pečenienos pietūs: sultinga jautiena, vištiena ar kiauliena su Yorkshire pudingu, keptomis bulvėmis, daržovėmis ir sūriu padažu. Kitos būtinos paragauti britiškos delikatesas – kiaušiniai paniruoti džiūvėsėliuose, karštas slyvų pyragas su grietinėle ir desertas iš obuolių bei biskvitų „Eton mess“.
Тaigi, nepaisant jo statuso kaip brangaus miesto, Londonas yra prieinamas net biudžetiniams turistams. Svarbiausia – žinoti, kur galima sutaupyti.