Lauktuvės iš Turkijos. 22 Įdėjos.

arbata milteliais

Ką parvežti lauktuvių iš Turkijos?

Pateikiame daugybę įdėjų iš vietinių turgelių ir gamintojų:

  • Yufka – kulinarinis paveldas, kurį nusipirkus reikia greitai suvartoti, – popieriaus plonumo iškočiota tešla, susidedanti tik iš kvietinių miltų ir vandens. Didžiausia jufkos gamybos paslaptis – kočiojimas. Tešla, ją kočiojant, daug kartų barstoma miltais ir lankstoma, kol susiformuoja daugybė nematomų sluoksnelių, panašiai kaip kalamas metalas gaminant damasko plieną. Kočiojama ji ant dideliausio apskrito stalo ilgu lieknu kočėlu. Turkijoje ši tešla naudojama “biorekams” kepti – susuktos arba pyrago formos kepiniams su sūrio ir/ar špinatų įdaru. “Yufką’ turguose parduoda apvalios arba keturkampės formos.

yufka

  • Gözleme – iš itin plonai iškočiotos tešlos (yufka), kuri kepdama nusisagsto tuščiaviduriais burbulais, pasakiško skonio sūriu su žalumynais, mėsa, turkiška dešra sudžuku ar daržovėmis įdaryti blyneliai, kepami ant didelės turkškos keptuvės – sadžo kažkuo panašūs į mūsų lietinius:

gozleme

  • Kiunefe – karštas pyragaitis su sūrio įdaru, gausiai aplietas medaus sirupu. Sušvesti vienu ypu šį skanėstą gali būti iš pirmo karto neįveikiama užduotis. Beje, kiunefe” į Lietuvą neparsivešite, nes jis turi būti valgomas karštas.

kunefe

  • Lokumas – iš vandens ir miltų gaminamas gardėsis, paskanintas medumi ir melasa, rožių vandeniu, citrinų aromatu, apibarstyti cukraus pudra arba kokosų drožlėmis. Į masę dažnai (bet ne visada) būna įmaišyta įvairių rūšių riešutų. Pirmas ir pats svarbiausias patarimas, renkantis šį saldumyną lauktuvėms – nepirkti jo dėžutėse. Vertingiausi rankų darbo, specializuotose parduotuvėse parduodami lokumai. Pardavėjas visada jums duos pauostyti, paragauti gaminį, pakonsultuos ir padės išsrinkti jums labiausiai patikusį

lokumas

  • Pišmanijos – Izmit konditerio kūrinys, kuris kūrėjo garbei iš pradžių vadintas „šišmanije“ (storas), tačiau vėliau pakeistas į „Pişmaniye“ (apgailestavimas). Pasirodo, saldumynas buvo kurtas mylimajai, kuri po vestuvių pasirodžiusi tikra ragana. Su kuo palyginti pišmanijos skonį, iš karto pasakyti sudėtinga. Tai kažkas panašaus į chalvos ir cukraus vatos skonio debesėlį. Gaminamos įvairiose vietose, tačiau tikrosios – iš Izmito. Vietiniai gyventojai jas mėgsta vežti lauktuvių, renkasi iš kelių pagrindinių, ilgas gamybos tradicijas turinčių įmonių gaminių. sudėtis: cukrus, vanduo, citrinos rūgštis, sviestas ir kvietiniai miltai. Galiojimas – 6 mėn.

pismanija

  • Baklava – brangus ir sunkus kepinys, gaminamas iš daugiasluoknės, iškočiotos iki poperiaus plonumo tešlos, sluoksnius pertepant sviestu, padengiant smulkintais riešutais, o iškepus gausiai sulaistant medaus sirupu, padedančiu išlaikyti gaminį drėgną gana ilgą laiką. Galiojimo laikas – apie mėnesį. Labai popularios lauktuves is Turkijos

baklava

  • Pekmez sirupas Turkijoje dažniausiai gaminamas ilgą laiką kaitinant saldžiavaisio pupmedžio sultis. Taip pat gali būti gaminamas iš vynuogių, granatų, figų, šilkmedžio uogų. Balkanuose, tai labiau primena uogienės tekstūrą ir paprastai gaminama iš slyvų. Graikijoje tai vadinama petimezi.

pekmez sirupas

  • Granatų sirupas – nar şurubu – sau ir lauktuvėms (mėsos marinavimui, salotų padažams ir pan.)

granatu sirupas

  • Granatų actas. Lietuvoje granatų sirupo galima rasti, o štai acto – nelabai

granatu actas

  • Granatu žiedų arbata – Nar Çiçeğinin Çay – populiarios lauktuves is Turkijos

granatu arbata

  • Granatų vynas – nar şarabı – Nėra saldus visai, savito skonio. Galima pirkti ir parduotuvėje ir turguje, sako -visi geri

Turkiskas vynas

  • Pomidorų (domates salçası) pasta
  • Paprikų (tatlı biber salçası) pasta.
  • Baltas sūris – sau ir lauktuvėms. Koyun peyniri – avies pieno sūris, keçi peyniri – ožkos pieno.

p.s. Ožkos pienas – keçi sütü,  avies pienas – koyun sütü.

  • “Isoto” arba kitaip – Urfos pipirai. Universalus prieskonis, tinkamas gardinti bet kokį patiekalą, kvapnus ir rekomenduojamas tiems, kurie mėgsta šiek tiek aštrų, bet ne per daug aitrų skonį.
  • Osmanish prieskoniai, tinka bet kokiam patiekalui

turkiski prieskoniai

  • Arbata miltelių pavidalu. Būna visokių skonių, rekomenduotina – sultono arbata. tokie raudoni milteliai-sudėtyje: imbieras, turkiskas safranas ir kitos gėrybės.

arbata milteliais

  • Obuolių arbata (Elma çayı)vietiniai ją geria visur ir visada.
  • Dar kažkas rekomendavo superinę arbatą kosuliui – miltelių pavidalu ( chalvos spalvos) – tinka susirgus kvėpavimo takų ligomis!
  • Bambukiniai ranksluosčiai – gerai sugeria ir greitai džiūsta, švelnesni nei medvilniniai.

 

bambukiniai ranksluosciai

  • Alyvuogių muilas – Turkijoje įmanoma rasti rankų darbo, be jokių pridėtinių medžiagų, alyvų aliejaus pagrindu pagamintų muilų. Kaip sako Smurka – kuo bjauresnės prekinės išvaizdos, tuo tikresnis.

 

  • Ožkų pieno muilas (keçi sütü sabun

ozkos pieno muilas

  • Hamamo pirštinaitės” – kūno šveitimui

hamam pirstines

Lauktuvės iš Turkijos.

Daugiau naudingos informacijos apie Turkiją ir jos viešbučius: https://kelioniupatarimai.lt/category/turkija/

 

Jums gali patikti
Žymės: Lauktuves

Pasidalinkite

Susiję straipsniai